Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is insulineresistentie, die in de meeste gevallen aan het begin staat van diabetes type 2, de belangrijkste component van het metabool syndroom.

Insuline

Insuline is een eiwithormoon dat wordt geproduceerd door de bètacellen van de alvleesklier. Een van de belangrijkste functies is het transport van glucose uit het bloed naar de cellen, waardoor de bloedsuikerspiegel wordt gereguleerd.

Insulineresistentie

Bij insulineresistentie reageert het lichaam niet meer adequaat op insuline. Een belangrijke trigger is te veel buikvet, d.w.z. abdominale obesitas. Door de grote hoeveelheden vetzuren die door het Viscerale vet vrijkomen, voorzien de spiercellen nu voornamelijk via vetzuren in hun energiebehoefte en nemen ze nauwelijks glucose uit het bloed op.

Oorzaak

Een teveel aan glucose in het bloed leidt op zijn beurt tot een verhoogde insulinesecretie. Door deze permanente overvloed aan insuline raken de lichaamscellen echter geleidelijk ongevoelig voor het hormoon. Ze breken hun bindingsplaatsen (receptoren) voor de suikertransporteur insuline af – en er ontstaat insulineresistentie.

Voordat diabetes type 2 voor het eerst wordt vastgesteld, bestaat insulineresistentie meestal al enkele jaren. Op dit punt is het nog steeds mogelijk om de situatie om insulineresistentie om te keren. Studies tonen aan dat de gevoeligheid van de cellen verrassend snel verbetert wanneer de overdaad aan het lichaam met vet en suiker wordt gestopt.

Omgekeerd kunnen overtollige kilo’s het ziekteproces verder aanwakkeren, zodat uiteindelijk zelfs bij type 2-diabetici de insulineproductie door de eilandjes van de alvleesklier volledig stopt. Dit betekent dan een levenslange insulinetherapie.

Symptomen

Insulineresistentie wordt in het begin meestal niet opgemerkt. De eerste tekenen zijn aanhoudend hoge bloedsuiker- en insulinewaarden in het bloedonderzoek. Gewichtstoename of moeilijk gewichtsverlies kunnen ook tekenen zijn van bestaande insulineresistentie. Verder:

  • Futloosheid;
  • Extra vetopslag in de buikstreek;
  • Droge mond (veel dorst);
  • Duizeligheid of desoriëntatie;
  • Veel trek in zoetigheid;
  • Veel moeite met afvallen;
  • Appelvormig figuur.

Gevolgen

Onbehandeld leidt insulineresistentie tot de volgende ziekten:

  • Diabetes mellitus
  • abdominale obesitas
  • niet-alcoholische vette lever (NAFLD)
  • lipometabolische aandoeningen
  • hoge bloeddruk

Vaak is het niet mogelijk om van abdominale obesitas af te komen door calorievermindering alleen. Meestal is er sprake van een verstoorde darmflora of dat je er een bepaalde enzymatische aanleg voor hebt. Met een ontlastingstest kunt u belangrijke informatie krijgen over waar het overgewicht in de buik vandaan komt en hoe het weer kan verdwijnen.

Klik hier voor het ontlastingsonderzoek

Voeding

Insulineresistentie kan duurzaam worden verbeterd door schadelijke voedingsgewoonten te veranderen:

4 tips: Weg met insuline resistentie

  1. Gebruik alleen complexe koolhydraten. Zoek in het algemeen naar voedingsmiddelen met een lage glykemische belasting. Het gaat niet alleen om de hoeveelheid, maar ook om de kwaliteit van de koolhydraten. Enkelvoudige suikers, die vooral voorkomen in frisdranken, vruchtensappen, gebak en snoep, worden snel in het bloed opgenomen en doen de bloedsuiker snel stijgen. Meervoudige suikers, zoals die in groenten, volkorenproducten en peulvruchten, doen er langer over om in het maagdarmkanaal te worden afgebroken. De bloedsuiker stijgt dus slechts langzaam en blijft langer constant;
  2. Geef de voorkeur aan waardevolle eiwitten zoals die in zeevis, mager vlees of peulvruchten. Dit voorkomt bloedsuikerpieken na de maaltijd en het verzadigingsgevoel duurt langer – trek wordt zo vermeden;
  3. Houdt tussen de maaltijden een interval van ongeveer 3-4 uur aan, zodat het glucose- en insulineniveau in het bloed kan dalen. Geen snacks en zoete dranken tussen de maaltijden door – zelfs niet zogenaamd gezonde snacks zoals appels e.d. – want dit leidt tot een voortdurende afgifte van insuline en de vetverbranding wordt daardoor geremd;
  4. Compenseer tekorten aan micronutriënten om insulineresistentie te voorkomen. Een verhoogde consumptie van enkelvoudige suikers in het verleden kan hebben geleid tot een verhoogde consumptie van bepaalde B-vitaminen (bv. vitamine B6, thiamine), die een belangrijke rol spelen in het glycogeenmetabolisme. Magnesium kan ook zijn uitgeput in het lichaam door de consumptie van enkelvoudige suikers en kant-en-klaar voedsel en kan nu meer nodig zijn. Doe van tevoren een bloedonderzoek om tekorten eerst vast te stellen.

Klik hier voor het aanvragen van uitgebreid bloedonderzoek

Behandeling

U kunt deze twee preparaten hier bestellen en een kuur van 4 maanden uitvoeren. Na 4 maanden zijn de laboratoriumwaarden meestal weer in orde.

DiaAntioxidans Formula, 60 capsules (2 verpakkingen voor een kuur van 4 maanden)

Neem dagelijks 1 capsule met veel vloeistof. Een uitgebalanceerd voedingsstoffencomplex dat belangrijk is voor de stabilisatie van het glucosemetabolisme en voor een optimale benutting van eiwitten, vetten en koolhydraten. Chroom draagt bij tot de instandhouding van een normale bloedsuikerspiegel. Zink ondersteunt een evenwichtige koolhydraatstofwisseling. Vitamine B6 draagt bij tot een normaal eiwit- en glycogeenmetabolisme en is belangrijk voor de normale werking van het zenuwstelsel en het energiemetabolisme. Deze samenstelling wordt perfect aangevuld met alfa-liponzuur voor een verhoging van het glucosegebruik en de glycogeensynthese en co-enzym Q10 voor de preventie en behandeling van lipometabolische aandoeningen en cardiovasculaire klachten.

+

DiaPhyt Formula, 60 capsules (2 verpakkingen voor een kuur van 4 maanden)

Neem dagelijks 1 capsule met veel vloeistof. DiaPhyt Formula kan de dagelijkse chroominname helpen verhogen en zo bijdragen tot het behoud van een normale bloedsuikerspiegel. Het bevat ook waardevolle plantenstoffen uit klimplant (Gymnema sylvestre), bittere meloen (Momordica charantia) en ginsengwortel (Panax ginseng). Plantaardige polyfenolen en catechinen uit groene thee vullen het spectrum van micronutriënten aan en garanderen zo een hoogwaardig preparaat voor dagelijkse aanvulling.

Klik hier voor een gratis en vrijblijvend consult.

De informatie op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door:

Cor Kok
Oprichter Finesse Medical Center