De langetermijneffecten van COVID-19

In het ideale geval is COVID-19 na twee weken voorbij, maar het herstel kan bedrieglijk zijn. Uit steeds meer studies blijkt dat een deel van de mensen na een COVID-infectie te kampen heeft met enorme langetermijngevolgen, zelfs in een milde vorm. We laten zien wat de nasleep van een SARS-CoV-2 infectie kan zijn en welke microvoedingsstoffen kunnen helpen.

Wat is Long-COVID?

De laatste maanden is een nieuw ziektesyndroom het gesprek van de internationale media: de zogenaamde post-COVID of lange COVID. Dit fenomeen omvat een reeks symptomen die aanhouden of opnieuw opduiken ondanks het feit dat de SARS-CoV-2-infectie voorbij is. Naar schatting 10% van de getroffenen heeft last van symptomen, waarvan sommige ernstig zijn, ook al kunnen in het lichaam geen actieve coronavirussen meer worden opgespoord. Hoewel het moeilijk in te schatten is wanneer de getroffenen weer “de oude zullen zijn”, kunnen bepaalde microvoedingsstoffen een waardevolle steun zijn bij het herstel na een SARS-CoV-2-infectie.

Zijn er gevolgen op lange termijn na elke coronabesmetting?

Een corona infectie kan gevolgen hebben op lange termijn. Ten minste een op de tien mensen meldt aanhoudende gezondheidsklachten na COVID-19 (ongeacht vaccinaties).

Symptomen van Long COVID

 • Chronische uitputting (vermoeidheid)
 • Neurologische aandoeningen:
 • Reuk- en smaakverlies
 • Hersenspoeling: Geheugen- en concentratieproblemen
 • Slaapstoornissen (insomnia)
 • Stress en bezorgdheid
 • Depressie
 • Ontsteking en bloedstollingsstoornissen
 • Problemen met de bloedsomloop
 • Kortademigheid
 • Gastro-intestinale klachten
 • Spierzwakte en pijn
 • Gewichtsverlies

Vermoeidheid en uitputting

Na het schijnbaar overwinnen van een SARS-CoV-2-infectie ligt het energieniveau op een dieptepunt. Zelfs de kleinste activiteiten geven een gevoel van overbelasting en uitgeputting. Dit lage energieniveau beïnvloedt niet alleen de levenskwaliteit, maar schaadt ook het werkvermogen en de prestaties. Triggers van de loodzware vermoeidheid lijken veranderingen in de stofwisseling en de hormoonhuishouding (en dus ook in de hersenfunctie) te zijn, alsmede aanhoudende laaggradige ontstekingen. Bovendien hebben de cellen het moeilijker om energie uit verschillende bronnen te halen.

Aangezien de symptomen van Long COVID lijken op die van het chronisch vermoeidheidssyndroom, zijn sommige medische deskundigen intussen met de volgende hypothese gekomen: “Long COVID is gewoon een andere term voor chronisch vermoeidheidssyndroom”.

Klachten van neurologische aard (b.v. reukverlies, smaakstoornissen)

SARS-CoV-2-infectie kan niet alleen woekeren in bepaalde organen (bv. longen, lever, nieren, hart), vaten beschadigen en ontstekingsreacties veroorzaken, maar ook het zenuwstelsel aantasten. Veel van de thans bekende Long-COVID-symptomen zijn terug te voeren op dergelijke neurologische stoornissen – stoornissen die vaak nog maanden later kunnen voortduren, zoals de vaak beschreven reuk- en smaakstoornissen.

Stress en bezorgdheid

Een SARS-CoV-2-infectie, kan ook andere gevoelens oproepen. Ze kunnen beangstigend zijn, zorgen en schuldgevoelens oproepen, mensen slapeloos maken. Bovendien wijzigt COVID-19 de stresshormoon-as door het dalen van het stresshormoon. Als gevolg daarvan gaat niet alleen de stressbestendigheid achteruit, maar kan ook de bloeddruk dalen, kunnen problemen met de bloedsomloop ontstaan – en neemt de uitputting toe.

Slaapstoornissen

Om te herstellen hebben post-COVID-patiënten een goede nachtrust nodig. Maar juist daaraan ontbreekt het in veel gevallen. Naast zorgen en angsten die hen wakker houden, kan het slaap-waakritme ook op hormonaal niveau verstoord zijn.

Gastro-intestinale problemen

Aanvankelijk werd het bij kinderen waargenomen, maar nu is bekend dat het ook bij volwassenen maag-darmproblemen kan veroorzaken – soms zelfs als het enige symptoom. Zoals bij elke andere maag-darminfectie kunnen er “littekens” achterblijven in de darmflora en het slijmvlies, zelfs nadat de symptomen zijn verdwenen.

Behandeling van Long COVID: Micronutriënten kunnen ondersteunen

Omega-3 vetzuren

Omega-3-vetzuren houden ons organisme in goede conditie. Zij dienen niet alleen als celbestanddelen en helpen ons bloedlipidengehalte in het normale bereik te houden, maar produceren ook ontstekingsremmende stoffen. Vooral dit laatste effect zou tijdens en na COVID-19 actief kunnen worden gebruikt om het ontstekingsproces weer in gecontroleerde banen te leiden.

Volgens studies hebben vooral mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom een omega-3-index die consequent te laag is.(4) En ook de huidige “Good Health Study” met 1377 studiedeelnemers uit Oostenrijk toont een algemene behoefte aan actie met betrekking tot omega-3-vetzuren: 87,6 % van de deelnemers zat onder de streefwaarde van meer dan 8 %.

Ashwagandha

Soms zijn er ouderwetse antwoorden op moderne vragen. De slaapbes Ashwagandha wordt al duizenden jaren gebruikt om de vitaliteit en levenskracht te ondersteunen en om de natuurlijke afweer van het lichaam tegen stress aan te scherpen. Mensen met Long COVID kunnen ook baat hebben bij ashwagandha. Volgens een gerandomiseerd gecontroleerd klinisch onderzoek verminderde het plantenextract de vermoeidheid met 60%, verhoogde het de energie met 46% en verminderde het de angst en malaise met 41%. Tegelijkertijd daalde het cortisolniveau.

Co-enzym Q10 & NADH

Als je energie zegt, moet je ook co-enzym Q10 zeggen. De vitamine-achtige stof fungeert als een soort ontstekingsvonk in de eigen celkrachtcentrales (de mitochondriën) van ons lichaam en zorgt ervoor dat onze cellen van energie worden voorzien. Hetzelfde geldt voor de natuurlijke energiedonor NADH. Dit co-enzym speelt ook een sleutelrol in het cellulaire energieproductieproces.

Uit een studie van 2021 blijkt dat de combinatie van beide energieleveranciers gunstig kan zijn voor Long COVID. In deze studie verminderde de inname van co-enzym Q10 en NADH het subjectieve gevoel van uitputting, terwijl de levenskwaliteit, de slaapduur en de slaapkwaliteit aanzienlijk verbeterden( (3).

In de bundel: NADH 20 Superior M-M-S, Ubiquinol CoQ10 veganistisch en Ashwagandha Formula

Bundel:

Een SARS-CoV-2 infectie eist een tol van je lichaam aan energie en reserves. Een bloedonderzoek van de micronutriëntenbalans geeft de individuele situatie bijzonder goed weer en laat zien waar actie nodig is. Op die manier kunnen herstelprocessen gericht worden bevorderd en kan een gezond evenwicht worden hersteld. Maak een afspraak voor persoonlijk advies.

Conclusie

Micronutriënten en plantenextracten kunnen een heilzame ondersteuning zijn na een doorgemaakte COVID-19 infectie. Als natuurlijke stoffen kunnen zij de regeneratieprocessen activeren, revitaliseren en versterken, en helpen om het natuurlijk evenwicht te herstellen.

Referenties:
(1) Tiwari S, Gupta SK, Pathak AK. A double-blind, randomized, placebo-controlled trial on the effect of Ashwagandha (Withania somnifera dunal.) root extract in improving cardiorespiratory endurance and recovery in healthy athletic adults. J Ethnopharmacol. 2021 May 23;272:113929

(2) Lopresti AL, Smith SJ, Malvi H, Kodgule R. An investigation into the stress-relieving and pharmacological actions of an ashwagandha (Withania somnifera) extract: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Medicine (Baltimore). 2019;98(37):e17186

(3) Castro-Marrero, J.; Segundo, M.J.; Lacasa, M.; Martinez-Martinez, A.; Sentañes, R.S.; Alegre-Martin, J. Effect of Dietary Coenzyme Q10 Plus NADH Supplementation on Fatigue Perception and Health-Related Quality of Life in Individuals with Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: A Prospective, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Nutrients 2021, 13, 265.

(4) Castro-Marrero J, Zaragozá MC, Domingo JC, Martinez-Martinez A, Alegre J, von Schacky C. Low omega-3 index and polyunsaturated fatty acid status in patients with chronic fatigue syndrome/myalgic encephalomyelitis. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2018 Dec;139:20-24.

De informatie op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door:

Cor Kok
Oprichter Finesse Medical Center