Artrose is een degeneratieve aandoening van een of meerdere gewrichten. ‘Degeneratief’ betekent dat de kwaliteit van het kraakbeen in een gewricht gaandeweg vermindert. Bij artrose denkt men vaak aan slijtage, maar feitelijk spelen er meer factoren een rol. Artrose is een reumatische aandoening.

Het kraakbeen in het gewricht gaat in kwaliteit achteruit. Het wordt dunner, zachter en brokkelig. Daarnaast ontstaan er veranderingen in het bot, direct onder het kraakbeen. Er ontstaan zichtbare en voelbare knobbels aan de rand van je gewicht. Vaak raakt het gewricht ook (licht) ontstoken. Door veranderingen aan de zenuwen in het gewricht kan je ook pijn krijgen. Daarnaast komt het regelmatig voor dat spieren rondom het gewricht verzwakken en raken de pezen om het gewricht geïrriteerd. Dit kan zowel oorzaak als gevolg van de artrose zijn.

Er zijn ongeveer 360 gewrichten in het menselijk lichaam, waarvan er ongeveer 100 beweeglijk zijn. In principe zijn gewrichten verbindingsstukken tussen de stijve botten of kraakbeenstructuren – de gewrichten zorgen dus voor de mobiliteit van het lichaam. Gewrichten bestaan uit twee botstructuren, gewrichtskop en gewrichtsholte, die als puzzelstukjes in elkaar passen. De oppervlakken die elkaar raken zijn bedekt met beschermend kraakbeen en zijn bovendien gescheiden door een holte gevuld met gewrichtsvloeistof, die als buffer fungeert.

Het kraakbeen wordt gevormd door een type II collageen matrix waarin proteoglycanen en glycosaminoglycanen, zoals hyaluronzuur, worden opgenomen voor stabilisatie. Collageen type II is ook een belangrijk bestanddeel van gewrichtskraakbeen en vormt de basissubstantie van het bindweefsel. Een hechte bindweefsellaag omringt bovendien het gewricht en biedt stabiliteit.

Bij artrose vinden er een aantal stadia plaats:

  1. Het kraakbeen degenereert, verliest zijn elasticiteit en neemt af. Daarbij kunnen er stukjes losraken die het gewricht kunnen blokkeren;
  2. Als het kraakbeen zover is afgenomen, dan kunnen er op de drukplaatsen bot-op-bot contacten ontstaan, hierbij kunnen ontstekingen ontstaan met zwelling en warmte;
  3. Bewijzend voor artrose is het ontstaan van osteofyten (knobbeltjes of haakvorming) aan de botten;
  4. Spieren, pezen en kapsels kunnen verslappen, waardoor het gewricht zijn stabiliteit verliest. Ook het vermijden van pijn kan een onbalans in het gewricht veroorzaken;
  5. Uiteindelijk kan het gewricht vervormen en verstijven.

Oorzaken van Artrose:

  1. Genetische oorzaken: het blijkt dat er een familiair verband bestaat: als erfelijke aanleg een rol speelt, dan openbaart artrose zich vaak ook op jongere leeftijd en in meerdere gewrichten;
  2. Geslacht: artrose komt 1,5-2 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen;
  3. Leeftijd: artrose komt meer voor bij ouderen;
  4. Overgewicht: misschien een open deur: een te hoog lichaamsgewicht belast gewrichten meer, waardoor sneller slijtage en pijn kan ontstaan, daarnaast maken vetcellen ontstekingsbevorderende stofjes aan: adipokines, een bepaalde vorm van cytokines, waardoor mensen met overgewicht ook artrose in de handen kunnen hebben;
  5. Trauma: een beschadiging door een trauma of een blessure vergroot de kans op het ontstaan van artrose;
  6. Intensieve sport: sporten die de gewrichten sterk belasten kunnen uiteindelijk artrose veroorzaken;
  7. Belasting: te zware belasting door zwaar werk kan ook tot artrose leiden;
  8. Ontstekingsziekten zoals reumatoide artritis of jicht kunnen artrose veroorzaken;
  9. Lichamelijke afwijkingen van gewrichten zoals heupdysplasie, scoliose.

Artrose komt voor in elk gewricht waarin kraakbeen voorkomt zoals knieën (meniscus), enkels, heupen, ellebogen, schouders en vingers.
Artrose in de knieën zien we meestal bij mannen van 55-70 jaar, bij vrouwen ontstaat het vaak zo’n 5 jaar later. Artrose in het heupgewricht zien we vaak bij 65 plussers. Artrose in de handen komt vaak voor bij vrouwen na de overgang.

Artrose symptomen:

  • Pijn:
    – Mechanisch: bij het belasten van het gewricht;
    – Niet mechanisch: pijn in rust, meestal t.g.v. ontstekingen;
  • Stijfheid, bij het op gang komen. Maar ook bewegingsbeperkingen zoals in buigen en strekken.
  • Misvormingen aan de botten

Onderzoeksmethoden:

  • Anamnese
  • Lichamelijk onderzoek
  • Bloedonderzoek
  • Beeldvormende technieken: echo, röntgen, MRI

Richtlijnen:

  1. Zelfmanagement, educatie en informatie
  2. Fysiotherapie bij heup- of knieartrose
  3. Pijnmedicatie (Oraal, Dermaal)
  4. Intra-articulaire injecties
  5. Kniebraces en voetortheses
  6. Beleid bij specifieke subgroepen
  7. Geïntegreerd beleid

In een gedetailleerd anamnesegesprek vraagt de behandelaar eerst naar de precieze voorgeschiedenis van de ziekte. Mogelijke aanwijzingen van chronische polyartritis in het beginstadium zijn onder meer de volgende

  • Meer dan twee gewrichtszwellingen die langer dan zes weken duren en symmetrisch op beide lichaamshelften voorkomen.
  • Ochtendstijfheid van de aangetaste gewrichten die minstens een uur aanhoudt.
  • In het gesprek met de patiënt wordt ook nagegaan of er in de familie reeds gevallen van reuma voorkomen of hebben voorgedaan. Dit wordt gevolgd door een gedetailleerd lichamelijk onderzoek. De behandelaar onderzoekt het aantal, de positie en de beweeglijkheid van de ontstoken gewrichten, controleert de symmetrische verdeling en voelt op mogelijke reumatische knobbels.
  • Indien het vermoeden van artrose wordt bevestigd, wordt een bloedonderzoek verricht. Het bloedonderzoek zoekt onder andere naar ontstekingsmarkers en reumafactoren. Reumafactoren zijn auto-antilichamen die vaak zeer verhoogd zijn bij reuma. Zij worden beschouwd als een belangrijke aanwijzing voor de diagnose, maar komen slechts bij ongeveer 65 tot 80 procent van de getroffenen voor.
  • Indien geen reumafactor wordt gevonden, betekent dit niet dat er geen reuma is. Anderzijds wijst een reumafactor in het bloed zeer waarschijnlijk op een auto-immuunziekte. Verschillende beeldvormingsmethoden, zoals echografie, magnetische resonantiebeeldvorming (MRI) en röntgenstralen, worden gebruikt om de toestand van de gewrichten te beoordelen en om te bepalen in hoeverre de ziekte is gevorderd.
  • Ook belangrijk: zijn er of waren er stresssituaties in het leven van de betrokkene? – zoals vaak wordt aangetroffen bij auto-immuunziekten.

Artrose behandeling

Artrose kan niet worden genezen met conventionele geneeskunde alleen. In combinatie met de orthomoleculaire geneeskunde kan significante verbeteringen worden bereikt. Een vroeg begin van de therapie is doorslaggevend voor het succes van de behandeling. Indien mogelijk moet hiermee worden begonnen in de eerste drie maanden na het begin van de ziekte, voordat de eerste veranderingen in de gewrichten zichtbaar worden.

Wat te doen bij artrose?

ArtroFin®

Klik hier als u precies wilt weten wat de ArtroFin behandeling inhoudt.

De ArtroFin® behandeling berust op 3 pijlers.

  1. Opheffen van de musculaire dysbalans. Door verkortingen van de spieren aan de ene zijde van het gewricht en een verlenging aan de andere zijde, wordt het gewricht niet goed belast. Dit resulteert in een kleiner gewrichtsoppervlak waardoor op die plaats een grotere druk tussen de botdelen en kraakbeen ontstaat. De Liebscher & Bracht methode heft deze dysbalans op door middel van osteopressuur in combinatie met oefeningen.
  2. Gelijktijdig wordt er eigen plasma in en rond het gewricht ingespoten. Dit eigen plasma bestaat uit bloedplaatjes voor genezing, groeifactoren voor met name aanmaak van nieuw collageen en heeft ook een antibacteriële werking, organische en anorganische stoffen. Deze samenstelling zorgt voor smering in het gewricht waardoor de pijn vermindert, aanmaak van nieuw kraakbeen en het werkt ontstekingsremmend. Deze therapie moet 2-3 maal herhaald worden.
  3. Kuur van 9 maanden met Arthro Formula® 4 Gold voor het voeden van het kraakbeen (zie hieronder).

Voedingssupplementen van Biogena

Biogena preparaten bestaan uit de meest hoogwaardige grondstoffen. Het zijn de enige in Nederland verkrijgbare middelen zonder hulpstoffen. Deze zuiverheid garandeert de beste werkzaamheid. Gebruik een kuur van deze preparaten drie maanden, of zonodig langer, vóór of als aanvulling op een medicamenteuze behandeling. Heel vaak kan een aanzienlijke verbetering van de symptomen worden bereikt.

Arthro Formula® 4 Gold

Een premium preparaat dat kan helpen bij het behoud van de functie van het kraakbeen, de integriteit van de cellen en de bindweefselstructuren. Neem 3×1 capsule per dag met veel water.

Arthro Formula® 4 Gold levert de wetenschappelijk goed gedocumenteerde stoffen chondroïtinesulfaat – de merkgrondstof grondstof CS b-Bioactive® – en glucosamine, die beide belangrijke bestanddelen van het kraakbeenweefsel zijn. Met HyalJoint® bevat dit product een tweede merkgrondstof die een complex met hoge biologische beschikbaarheid biedt van natuurlijk hyaluronzuur, collageen en speciale mucopolysacchariden. Vitamine C draagt bij tot de vorming van collageen en dus tot normale kraakbeen- en botfunctie, terwijl mangaan de vorming van bindweefsel ondersteunt. Bovendien zijn de micronutriënten mangaan, koper, selenium, alsmede vitamine C en vitamine E kunnen helpen bij het beschermen tegen oxidatieve stress.

Met deze combinatie van actieve ingrediënten biedt Biogena Arthro Formula® 4 Gold een uitgebreide aanvulling op uw dagelijkse voeding voor het behoud van de kraakbeenfunctie, de celintegriteit en de bindweefselstructuren bij fysieke inspanning en bij ouderen.

Basogena® 5e Basenpulver (voldoende voor 3 maanden)

Los dagelijks een opgehoopte theelepel poeder (4 g) op in water en drink onmiddellijk op. Gebruik met tussenpozen bij een maaltijd. Mensen met reumatische aandoeningen hebben een verstoord zuur-base evenwicht, met een zuur-dominantie. Klinische studies bevestigen dat er een verband bestaat tussen latente hyperaciditeit en chronische ontstekingsziekten. De inname van alkalisch-vormende mineraalverbindingen, zoals natriumbicarbonaat, calcium, kalium en magnesium, kan bijdragen tot een vermindering van de ziekteactiviteit en verlichting van de pijn.

Weihrauch 400, 60 capsules (6 verpakkingen voor een kuur van 3 maanden)

Neem dagelijks 2 capsules met een ruime hoeveelheid vloeistof bij de maaltijd. Vanwege hun ontstekingsremmende, corticomimetische (d.w.z. met cortison vergelijkbare) en immunomodulerende werking worden wierookextracten (Boswellia serrata) met name gebruikt voor de behandeling van pijn en als aanvullende therapie bij reumatische aandoeningen. De boswelliazuren die het bevat zijn geschikt voor de behandeling van acute en chronische pijn veroorzaakt door ontstekingsprocessen in gewrichten, spieren en de wervelkolom.

DoloZym forte Gold, 90 capsules (3 verpakkingen voor een kuur van 3 maanden)

Neem 1×3 capsules per dag met een ruime hoeveelheid water in op een lege maag (30-60 minuten voor de maaltijd) of tenminste 2 uur na een maaltijd. DoloZym forte Gold is een hoogwaardig preparaat met proteolytische enzymen, natuurlijke flavonoïden en druivenpitextract. Het kan worden gebruikt als een doeltreffend middel tegen ontstekingen en pijn. Bovendien breken de proteolytische enzymen Bromelaïne (ananas), Papaïne (papaja), Trypsine en Chymotrypsine immuuncomplexen af, die verantwoordelijk zijn voor ontstekingsschade aan het weefsel bij gewrichtsaandoeningen.

MSM Gel

Voor uitwendig gebruik, meerdere malen per dag of naar behoefte dun aanbrengen op spieren en gewrichten en zachtjes inwrijven. Schudden voor gebruik. Niet gebruiken in de buurt van de mond, ogen of slijmvliezen. Niet gebruiken bij kleine kinderen en zuigelingen of tijdens zwangerschap en borstvoeding. MSM Gel is een verzachtende gel met de zwavelhoudende natuurlijke stof methylsulfonylmethaan, kortweg MSM genoemd, in combinatie met arnica, kamfer en menthol. MSM is een natuurlijke zwavelverbinding die ook in voeding voorkomt.

Artrose: conventionele geneesmiddelen

Het belangrijkste doel van de therapie bij artrose is de ontsteking te stoppen om dreigende gewrichtsschade of zelfs gewrichtsvernietiging te voorkomen, of deze ten minste zo lang mogelijk uit te stellen. Voor dit doel worden verschillende geneesmiddelen met verschillende werkingsmechanismen gebruikt. De behandeling hangt af van het individuele verloop en de ernst van de ziekte. Het wordt op gezette tijden geëvalueerd en aangepast.

Anti-inflammatoire pijnstillers: NSAID’s

Voor de acute behandeling van ontstoken gewrichten worden vaak zogenaamde niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) gebruikt, zoals ibuprofen, diclofenac of coxib’s, vooral in het begin van de ziekte. Zij bestrijden de belangrijkste symptomen van artrose op betrouwbare en snelle wijze omdat zij een pijnstillende en ontstekingsremmende werking hebben. Zij hebben echter geen invloed op het verloop van de ziekte zelf. Er kunnen ook ongewenste bijwerkingen optreden, omdat deze groep geneesmiddelen het slijmvlies van maag en darmen aantast, wat kan leiden tot maagzweren en darmproblemen. Bij langdurig gebruik kunnen deze medicijnen ook de nieren beschadigen. Daarom mogen NSAID’s alleen tijdelijk worden gebruikt, in een zo laag mogelijke dosis en samen met een maagzuurremmer.

Corticosteroïden

Geneesmiddelen die cortison bevatten kunnen ook zorgen voor een snelle en sterke verlichting van de symptomen tijdens een acute reumatische opflakkering. Cortison is een hormoon dat het lichaam zelf aanmaakt in de bijnierschors. Wanneer het als geneesmiddel wordt toegediend, is het een van de sterkste ontstekingsremmers. Geneesmiddelen die cortison bevatten, worden daarom vooral gebruikt voor de behandeling van ernstige episoden met sterk ontstoken en gezwollen gewrichten. Zij helpen de acute pijn binnen zeer korte tijd te verlichten en de gewrichtsfunctie weer te verbeteren.

Cortison bevattende geneesmiddelen mogen echter alleen op korte termijn worden toegediend voor een beperkte periode van enkele weken tot enkele maanden, omdat zij bij langdurig gebruik een aantal ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken. Deze omvatten osteoporose, afnemen van kraakbeen, gewichtstoename, insulineresistentie en diabetes, hoge bloeddruk en verhoogde vatbaarheid voor infecties.

Als cortison wordt genomen, neem het dan goed in:

Cortison bevattende geneesmiddelen moeten zo mogelijk tussen zes en acht uur ‘s ochtends worden ingenomen. Dit is ook de tijd dat het lichaam de meeste cortison produceert. Dit betekent dat het innemen van het hormoon naast de normale dosis de processen in het lichaam het minst verstoort. Het is voor het organisme gemakkelijker om hoge doses cortison te verwerken als men zich aan het natuurlijke patroon houdt en de medicijnen inneemt op de momenten dat het lichaam zelf cortison vrijgeeft.

Als u lichamelijk actief bent en sport, kunt u de ongewenste effecten van een behandeling met corticosteroïden vermijden: Lichaamsbeweging stabiliseert de botstructuur, vertraagt de afbraak van spiereiwitten en heeft een positief effect op het suikermetabolisme. Op die manier kan men actief iets doen tegen de stijging van de bloedsuikerspiegel als gevolg van de cortison-therapie.

Lichaamsbeweging en gezonde voeding hebben ook een positief effect op het verlies van botmassa. Neem een extra portie eiwitten en calcium uit plantaardig voedsel. Aangezien cortison ervoor zorgt dat het lichaam minder zout uitscheidt, moet u ook letten op een zoutarm dieet.

Basisgeneesmiddelen bij artrose

  • Voor de behandeling op lange termijn van artrose worden tegenwoordig standaard de zogenaamde basisgeneesmiddelen gebruikt. Zij worden beschouwd als de belangrijkste pijler bij de behandeling van artrose, omdat zij niet alleen de symptomen van de ziekte bestrijden, maar ook rechtstreeks ingrijpen in het verloop van de ziekte. Met behulp van basismedicijnen is het mogelijk nieuwe aanvallen van de ziekte te onderdrukken. Dit betekent dat de voortgang van de ziekte actief kan worden vertraagd en dat de dreiging van gewrichtsvernietiging aanzienlijk kan worden uitgesteld.
  • In het beste geval kunnen basismedicijnen zelfs helpen om de ziekte volledig te stoppen. Zelfs bij langdurig gebruik worden basismedicijnen veel beter verdragen dan cortison of NSAID’s. Bijwerkingen zijn echter ook mogelijk. Zoals maagklachten en misselijkheid.
  • Het meest gebruikte basismedicijn voor de behandeling van artrose is methotrexaat (MTX). Tot de groep van basisgeneesmiddelen behoren echter ook azathioprine, sulfasalazine, leflunomide en ciclosporine. Basismedicijnen moeten zo vroeg mogelijk in de reumatherapie worden gebruikt. Het volledige effect ervan laat echter op zich wachten tot na ongeveer drie tot zes maanden. Vooral in het begin of als het effect van de basismedicatie alleen niet voldoende is, wordt de behandeling daarom tijdens een acute aanval gedurende korte tijd ook gecombineerd met cortison-houdende medicijnen of NSAID’s.
  • Biologische geneesmiddelen voor artrose
  • Biologische geneesmiddelen zijn de nieuwste groep geneesmiddelen in de strijd tegen artrose en worden sinds ongeveer het begin van de jaren 2000 gebruikt om reuma te behandelen. Dit zijn genetisch gemanipuleerde eiwitten die rechtstreeks ingrijpen in de immuunprocessen van het lichaam en verkeerd gerichte ontstekingsprocessen in het lichaam actief onderdrukken. De biologische geneesmiddelen die zijn goedgekeurd voor de behandeling van reumatoïde artritis zijn onder meer:
    • TNF-blokkers, zoals adalimumab, etanercept, certolizumab, golimumab of infliximab.
    • Abatacept, een T-cel activatie remmer.
    • Rituximab, een B-cel antilichaam
    • Tocilizumab, een interleukine-6 antilichaam
    • Anakinra, een interleukine-1 antilichaam
  • Het effect van biologische geneesmiddelen is veel sneller dan dat van basisgeneesmiddelen, namelijk na twee tot vier weken. Biologische geneesmiddelen worden soms ook beter verdragen. Ondanks deze voordelen worden de klassieke basisgeneesmiddelen nog steeds als de gouden standaard beschouwd. Dit komt omdat basisgeneesmiddelen zeer goed worden getest, ook wat hun effect op lange termijn betreft. Er zijn minder gegevens beschikbaar over de nieuwere biologische geneesmiddelen.
  • Daarom worden biologische geneesmiddelen tot dusverre vooral in de therapie gebruikt wanneer de klassieke basismedicijnen niet meer volstaan. In dit geval kunnen ze ook worden gecombineerd met basismedicijnen. Deze aanpak zal in de toekomst hoogstwaarschijnlijk veranderen ten gunste van biologische geneesmiddelen, zodra voldoende empirische gegevens over deze nieuwe geneesmiddelen beschikbaar zijn
  • Fysiotherapie bij artrose
  • Naast de behandeling met geneesmiddelen spelen ook doelgerichte bewegingstherapieën zoals fysiotherapie en ergotherapie een belangrijke rol bij de behandeling van artrose. Zij helpen de beweeglijkheid van de gewrichten te behouden en te verbeteren. Daartoe worden onder professionele begeleiding tijdens de fysiotherapie speciale bewegingen aangeleerd en geoefend. Deze training helpt de spieren te versterken en mogelijke verkortingen en verkeerde houdingen tegen te gaan. In ergotherapie kunnen patiënten ook leren om alledaagse bewegingen en handbewegingen uit te voeren op een manier die gemakkelijk is voor de gewrichten en om speciale hulpmiddelen te gebruiken om het dagelijks leven gemakkelijker te maken.
  • Juiste voeding
  • Aangezien artrose een systemische ziekte is – d.w.z. een ziekte die het hele lichaam aantast – speelt goede voeding ook een belangrijke rol bij de behandeling. De Duitse Reumaliga beveelt een gezonde en evenwichtige voeding aan met voldoende vitaminen, voedingsstoffen, sporenelementen en antioxidanten, volgens de aanbevelingen van de Duitse voedingsvereniging (DGE).
  • Eenzijdige “reumadiëten” moeten daarentegen zoveel mogelijk worden vermeden. Aangezien patiënten met chronische polyartritis andere voedingsstoffen nodig hebben dan gezonde mensen, kan dit gemakkelijk leiden tot tekorten aan voedingsstoffen. Bij het samenstellen van hun dieet kiezen mensen met reumatoïde artritis bij voorkeur voedingsmiddelen uit het zogenaamde mediterrane dieet. Dit omvat verse groenten en fruit, vis, weinig vlees en koudgeperste plantaardige oliën zoals olijfolie. Bovendien moeten mensen met reumatoïde artritis aandacht besteden aan het volgende:
  • Vlees en melk zijn schadelijk bij artrose
  • Om het verloop van de ontstekingsreumatische ziekte positief te beïnvloeden, moet de inname van arachidonzuur in de voeding worden verminderd. Arachidonzuur behoort tot de omega-6-vetzuren en komt uitsluitend voor in dierlijke voedingsmiddelen. Bij de metabolisering vormt het lichaam er ontstekingsboodschappers uit, die reumatische ontstekingen in de gewrichten aanwakkeren. Arachidonzuur komt vooral voor in vette vlees- en worstproducten, maar ook in melk en vetrijke zuivelproducten zoals kaas en room, en in eieren. Deze voedingsmiddelen moeten sterk worden beperkt of de vetarme varianten moeten de voorkeur krijgen boven de vetrijke.
  • Vis bij artrose
  • Het eten van eicosapentaeenzuur daarentegen heeft een positief effect op het verloop van de ziekte. Eicosapentaeenzuur behoort tot de omega-3 vetzuren. Het heeft een ontstekingsremmend effect en verbetert de doorbloeding. Eicosapentaeenzuur wordt hoofdzakelijk aangetroffen in visolie, maar kan ook worden gevormd uit alfa-linoleenzuur, dat op zijn beurt wordt aangetroffen in walnoot-, soja-, tarwekiem-, lijnzaad- en koolzaadolie. Deze plantaardige oliën van hoge kwaliteit en vette zeevis moeten dus meerdere malen per week worden gegeten. Bovendien helpt de consumptie van antioxidanten, zoals die welke aanwezig zijn in gember, knoflook, kerrie en komijn, de vorming van ontstekingsbevorderende boodschapperstoffen in het lichaam te verminderen.
  • Nicotine en alcohol bij artrose
  • Het is aangetoond dat het roken van tabak een negatief effect heeft op het beloop van artrose. Artrosepatiënten moeten daarom, indien mogelijk, stoppen met roken of het roken op zijn minst aanzienlijk verminderen. De gegevens over alcohol zijn niet zo duidelijk. In het algemeen heeft een hoog alcoholgebruik een negatief effect op de gezondheid. Af en toe een glas wijn of bier zou echter in de regel geen negatief effect mogen hebben. Er zijn zelfs studies die een zeker beschermend effect toeschrijven aan matig alcoholgebruik bij reuma.
  • Vasten bij reuma
  • Het is bewezen dat artrose positief kan worden beïnvloed door therapeutisch vasten. Verschillende studies hebben aangetoond dat langere periodes van vasten een ontstekingsremmend effect hebben op het lichaam. Dit leidt vaak tot een aanzienlijke verbetering van de symptomen na slechts een paar dagen vasten. De gewrichtspijn vermindert, de zwelling neemt af en de beweeglijkheid van de gewrichten verbetert.
  • Dit kan worden verklaard door het feit dat het lichaam tijdens het vasten geen arachidonzuur via de voeding krijgt toegediend. Dit betekent dat er minder ontstekingsbevorderende stoffen worden aangemaakt. Bovendien kunnen de immuunreacties tijdens de hongerdood verzwakt zijn. Bovendien wordt de lichaamseigen cortisonsecretie verhoogd tijdens het vasten. Het lichaam maakt als het ware zijn eigen prednisolon aan, dat bovendien de ontsteking in het lichaam afremt.
  • Een vastenkuur voor artrose is in principe geschikt voor elke reumapatiënt, zolang hij of zij geen ondergewicht heeft, aan eetstoornissen lijdt of andere ernstige vroegere aandoeningen heeft. Aangezien vasten een grote inspanning voor het lichaam is, mag een kuur nooit alleen worden uitgevoerd, maar moet deze altijd worden begeleid door een ervaren behandelaar. Een vastenkuur voor artrose duurt gemiddeld zeven tot tien dagen. Na het verbreken van het vasten is het belangrijk niet onmiddellijk terug te vallen in ongezonde eetgewoonten, maar het dieet op lange termijn zo veel mogelijk aan te passen volgens de aanbevolen richtlijnen. Op die manier kunnen de positieve effecten van het vasten vaak op lange termijn worden gehandhaafd, zelfs na de vastenkuur. FAQ
  • De volgende vragen rijzen bijzonder vaak op in verband met artrose:
  • Wat zijn de symptomen van artrose?
  • Kan artrose genezen worden?
  • Artrose kan niet volledig worden genezen met conventionele geneeskunde. De ziekte is nu echter goed te behandelen. Met behulp van moderne geneesmiddelen is het mogelijk de aanvallen van de ziekte te onderdrukken, wat betekent dat de dreiging van gewrichtsschade of zelfs vernietiging zoveel mogelijk kan worden voorkomen of zo lang mogelijk kan worden uitgesteld. In het verleden konden talrijke genezingsprocessen worden gedocumenteerd met de orthomoleculaire geneeskunde.

Wat is het verschil tussen artritis en artrose?

De medische term artritis komt uit het Grieks en betekent “ontstekingsziekte van de gewrichten”. Artritis kan worden veroorzaakt door bacteriën, andere ziekteverwekkers of als gevolg van een auto-immuunziekte. Artrose is een degeneratieve aandoening, d.w.z. slijtage van de gewrichten. Deze natuurlijke slijtage ontstaat meestal in de loop van het leven of als gevolg van een permanente verkeerde of overmatige belasting van een gewricht.

Wat kan je zelf doen?

De belangrijkste maatregelen om artrose te beperken, zijn:

  • gewichtscontrole houden of zo nodig afvallen;
  • regelmatig onbelast bewegen: zwemmen of oefeningen in het water.
  • gezond eten, zie hieronder.

Omdat je gewrichten pijnlijk en stijf zijn, heb je de neiging om ze zo weinig mogelijk te belasten en dus minder te bewegen. Besef goed dat onvoldoende bewegen de klachten verergert en schadelijk is voor je gezondheid. Blijf daarom bewegen!

Fysiotherapie

De fysiotherapeut kan informeren en adviseren, bespreken hoe het de klachten kan verlichten en om een beleid af te spreken, met een goed beweegplan.

Pijn

Pijn is persoonlijk. Belangrijk is dat je actief blijft en kan blijven doen wat je graag doet. Daarom moet je leren om zo goed mogelijk met je klachten en activiteiten om te gaan.

Opereren

Soms is een operatie niet meer te vermijden. De fysiotherapeut kan je daarop voorbereiden. Ook de behandeling voor en na de operatie kan hij verder opvolgen.

Je arts kan:

  • doorverwijzen naar een fysiotherapeuten/of een diëtist.
  • je adviseren om:
    • steunzolen te dragen;
    • de werkomgeving aan te passen, zodat je niet te lang hoeft te zitten of staan;
    • de thuissituatie aan te passen bijvoorbeeld een schoenlepel te gebruiken, het bed
      verhogen of een verhoogd toilet te plaatsen als je heupartrose hebt
    • doorverwijzen naar andere zorgverleners.

Pijnverlichting

Je arts kan pijnstillende medicatie voorschrijven:

  • Paracetamol: Je kan maximaal driemaal per dag 1 gram paracetamol nemen. Daarmee is de kans op bijwerkingen het kleinst.
  • Een ontstekingsremmer: gel of crème waarmee je meermaals per dag het gewricht masseert (bij hand- of knieartrose).
    In tabletvorm: in lichte werkzame dosis maximaal 3 weken; niet voor continu gebruik, omdat ze bijwerkingen kunnen hebben op de maag, de nieren, het hart en de bloeddruk. Ze kunnen bijvoorbeeld het effect van bepaalde bloeddrukverlagers verminderen.
  • Een sterke pijnstiller (opioïd), zoals tramadol of codeïne:
    Ook een injectie kan zinvol zijn om de pijn te verlichten en de beweeglijkheid van je gewricht te verbeteren:
  • Een injectie is een inspuiting in het gewricht met cortison of soms met hyaluronzuur.
  • Na de inspuiting laat je het gewricht 24 uur rusten en belast je het gedurende de eerste week niet intensief.
  • Een cortisone-inspuiting in je heupgewricht kan ernstige bijwerkingen geven.

Voeding

Broccoli

Uit onderzoek blijkt dat de stof sulforafaan uit broccoli de progressie van artrose kan vertragen of voorkomen (Davidson, 2013). Bovendien bevat het calcium, dat goed is voor de botten.

Groene thee

De polyfenolen in groene thee zijn ontstekingsremmend. EGCG blokkeert de productie van stoffen die verantwoordelijk zijn voor gewrichtsschade bij reumatoïde artritis (Riegsecker, 2013).

Citrusvruchten

De mineraalgebonden vitamine C in citrusvruchten helpt bij de preventie van ontstekingen in gewrichten en draagt bij aan het behoud van een goede gewrichtsfunctie (Sanghi, 2015).

Knoflook

De stof diallyl-disulfine remt mogelijk kraakbeenschade (Lee, 2009).

Noten

Alfalinoleenzuur (ALA) in noten stimuleert het immuunsysteem op een gunstige manier. Macadamianoten zijn daarbij een bron van omega-9.

Paddenstoelen

Bètaglucanen in paddenstoelen zijn belangrijke vezels die als voedingsstof voor het immuunsysteem dienen.

Operatie

Indien alle maatregelen en behandelingen zoals levensstijl aanpassen, medicatie, gewichtsverlies of fysiotherapie niet het gehoopte effect hebben. Dan is soms een operatie nodig.

Er zijn drie soorten operaties mogelijk bij artrose:

  • Een prothese: Je slechte gewricht wordt vervangen door een gewricht in kunststof.
  • Een osteotomie: Dit is een correctie van de stand van het bot. Het kan soms het artroseproces afremmen.
  • Een artrodese: Je gewricht wordt in een bepaalde stand vastgezet.

Elk van deze operaties is ingrijpend. Ze hebben voor- en nadelen. Vaak is het moeilijk om te weten voor welke je moet kiezen. Je arts kan hierover informatie geven. Enkele vragen die je daarbij kunnen helpen:

  • Wat zijn mijn opties?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die opties?
  • Wat betekent dat voor mij?

Meer weten?

Gerelateerde nieuwsberichten

Klik hier als u de richtlijnen wilt weten van de nederlandse federatie van specialisten.

Maak hier een afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult.

De informatie op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door:

Cor Kok
Oprichter Finesse Medical Center