Teveel calcium in het bloed kan leiden tot osteoporose.
Het is bekend dat een tekort aan Calcium in het bloed kan leiden tot osteoporose (botontkalking). Zo krijgt een derde van de vrouwen en een vijfde van de mannen na hun vijftigste te maken met botbreuken die worden veroorzaakt door osteoporose of botontkalking. Een te hoog gehalte aan Calcium in het bloed (hypercalciëmie) kan ook leiden tot osteoporose.
Hypercalciëmie
Hypercalciëmie is een abnormaal hoog calciumgehalte in het bloed. Een tijdelijk teveel aan calcium is niet meteen een probleem en hoeft niet schadelijk te zijn, maar het kan wel voor allerhande klachten zorgen, zoals gebrek aan eetlust, misselijkheid en braken, constipatie, dorst, veel plassen en een gevoel van moeheid.
Symptomen bij langdurige hypercalciëmie:
- uitdroging en gewichtsverlies
- nierstenen en verkalking van de nieren
- spierzwakte en botpijn
- verwardheid en sufheid
- hypertensie of hoge bloeddruk.
- In extreme gevallen kan een langdurig teveel aan calcium zelfs leiden tot epileptische aanvallen, coma en levensbedreigende hartproblemen.
Kan hypercalciëmie echt osteoporose veroorzaken?
Een teveel aan calcium kan wel degelijk de oorzaak zijn van botontkalking of osteoporose. Een teveel aan calcium verstoort immers de opname van vitamines en mineralen zoals ijzer, zink, magnesium en fosfor. Daardoor kunnen de bloedvatwanden gaan verkalken en kan de botopbouw in het gedrang komen, waardoor de botten zwakker worden.
Oorzaken
In de meeste gevallen wordt hypercalciëmie veroorzaakt door kwaadaardige kankergezwellen die zijn uitgezaaid naar de botten en er zo voor zorgen dat er meer Calcium wordt vrijgegeven. Maar ook hyperparathyroïdie of overactieve bijschildklieren, nierfalen, tuberculose en bepaalde erfelijke aandoeningen veroorzaken soms een teveel aan calcium in het bloed.
Ook bepaalde medicijnen, zoals plaspillen, medicatie voor de behandeling van postmenopauzale osteoporose of voor bipolaire stoornissen kunnen een teveel aan calcium veroorzaken. In zeldzame gevallen is hypercalciëmie het gevolg van een verstoorde calciumstofwisseling door een overdosis vitamine D of Magnesium omdat deze stoffen de opname van het calcium in het lichaam stimuleren. Hoewel recent onderzoek aantoont dat dit niet bewijsbaar is. Tot slot kunnen ook een gebrek aan beweging en uitdroging zorgen voor een verhoogd calciumgehalte in het bloed.
Vitamine K tekort is ook de verklaring voor de paradox van osteoporose met bijbehorende weefselverkalking.
Hier is zowel de carboxylatie van osteocalcine en dat van het matrix Gla-eiwit is verstoord (4). De botopbouwende cellen van het botweefsel (osteoblasten) produceren het hormoon osteocalcine. 66boxyleren is het toevoegen van een carboxylgroep aan een molecule (wat altijd vitamine K-afhankelijk is). Gedecarboxyleerd betekent: zonder carboxylgroep.
Wanneer het bot gecarboxyleerd osteocalcine produceert vindt er botaanmaak plaats.
De gedecarboxyleerde vorm van osteocalcine zorgt voor de productie van insuline en het verbeteren van de insulineresistentie . Insulineresistentie is de gevoeligheid waarmee je cellen reageren op insuline om de overtollige bloedsuiker uit je bloedbaan te halen. Deze functie leidt evenwel tot secundaire botafbraak. Als gecarboxyleerde en gedecarboxyleerde osteocalcine ritmisch geproduceerd worden, is er geen probleem. Dan is er een evenwicht in botafbraak en botopbouw, een evenwichtige dagelijkse botvernieuwing. Maar als we de hele dag door eten, zoals veel sporters doen, is er een verstoring van dat ritme en ontstaat er wel een probleem. Om de bloedsuikerspiegel in balans te kunnen houden, moeten de botten voortdurend gedecarboxyleerde osteocalcine aanmaken voor de productie van insuline. Dit leidt tot botafbraak. Verminderde vraag naar calcium en hogere calciumwaarden in het bloed.
Behandeling
Drink genoeg water als je last hebt van hypercalciëmie, want teveel calcium in het bloed kan nierstenen veroorzaken en de nieren beschadigen. Neem extra vitamine K om een tekort aan te vullen.
- Calcium in voeding
- Osteoporose
- Osteopenie
- Behandeling van osteoporose
- Symptomen van een calciumtekort
- Wisselwerking tussen calcium en magnesium
Maak hier online een afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult.