Leververvetting (steatosis hepatis)

Bij een geconstateerde leververvetiing wordt vaak gedacht aan excessief alcoholgebruik.

In feite bestaat er nog een tweede vorm van leververvetting: de Non Alcoholic Fatty Liver Desease (NAFLD).

In tegenstelling tot alcoholische leververvetting, die wordt veroorzaakt door jarenlang alcoholgebruik, wordt niet-alcoholische leververvetting voornamelijk veroorzaakt door een teveel aan vet en een gebrek aan lichaamsbeweging. Leververvetting (steatosis hepatis) is de meest voorkomende leverziekte in Nederland.

De lever is het centrale stofwisselingsorgaan in het lichaam met talrijke functies die nauw met elkaar verweven zijn. Naast de regulering van koolhydraat-, eiwit- en vetstofwisseling, is de lever ook verantwoordelijk voor de fosfatiden, cholesterol, plasma-eiwitten en enzymen. Het dient als opslagorgaan voor vitaminen, sporenelementen en glycogeen. Essentieel voor de instandhouding van het algehele metabolisme zijn de ontgiftings- en eliminatiefuncties van het leverweefsel. In de levercellen worden giftige stoffen zoals ammoniak, zware metalen, geneesmiddelen of milieutoxines uit de bloedbaan gefilterd, ontgift en uitgescheiden. Het zijn de eerste stappen van de metabolische omzetting van endogene en exogene stoffen, reactieve en celbeschadigende tussenproducten in de levercel, hetgeen betekent dat de lever afhankelijk is van de instandhouding van een sterk beschermingsmechanisme in de hepatocyten.

Voor de verschillende leverziekten worden over het algemeen hepatotrope supplementen gebruikt voor symptomatische en aanvullende therapie. Zij zijn bijzonder geschikt voor leverparenchymveranderingen ten gevolge van alcohol, geneesmiddelen, cytostatica of milieu- en handelstoxinen, virale, bacteriële en parasitaire infecties, alsmede functiestoornissen van de lever en de galblaas(1).

Bovendien worden zij gebruikt, niet in het minst wegens hun uitgesproken goede verdraagbaarheid, spijsverteringsklachten en dyspeptische syndromen om de galafscheiding te stimuleren en dus een betere spijsvertering(2). Plantenextracten gebruikt in dit indicatiekader, hebben een breed spectrum van eigenschappen. Hun bioactieve bestanddelen hebben over het algemeen antioxiderende, ontstekingsremmende en immunomodulerende effecten. Zij ondersteunen ook specifiek het levermetabolisme en bevorderen de regeneratie van reeds beschadigd weefsel.

Het bewezen beschermende effect op de hepatocyten vindt plaats door een direct effect op de membranen, door de neutralisatie van levertoxinen en door een uitgesproken radicaal opruimmechanisme. Door het versterken van de leverstofwisseling worden de functies van de galblaas en de darmen ook positief beïnvloed(1).

Oorzaak

Niet-alcoholgerelateerde leververvetting (NAFLD) is een veel voorkomend neveneffect van het metabool syndroom. Abdominale obesitas, verhoogd visceraal vet en verhoogde bloedlipiden, alsmede een verminderde gevoeligheid van lever- en spiercellen voor het bloedsuikerhormoon insuline (insulineresistentie), leiden ertoe dat er steeds meer vetten de lever binnendringen. Na verloop van tijd kan het overschot echter niet meer voldoende worden afgebroken of afgevoerd. Als gevolg daarvan komen de levercellen onder stress te staan, verminderen zij hun metabolische activiteit en worden zij vet.

Symptomen

De symptomen van leververvetting zijn meestal aspecifiek en veel mensen met leververvetting hebben aanvankelijk helemaal geen symptomen. Pas wanneer de ziekte ver gevorderd is, verschijnen er symptomen.

 • Druk in de rechter bovenbuik;
 • Vol gevoel.

Behandeling

Indien de diagnose “leververvetting” wordt gesteld, staat gewichtsvermindering op de voorgrond van de therapie. Leververvettingpatiënten mogen echter slechts langzaam afvallen. Vasten of een streng caloriearm dieet kunnen de leverziekte verergeren, omdat de zieke lever dan meer vet moet afbreken of meer moet ontgiften – hierdoor wordt hij overbelast en kan hij niet meer regenereren. Gewichtsafname van ongeveer 1 kg per maand is ideaal.

Voedselzandloper

Maaltijden met veel vet en/of snelle koolhydraten moeten zoveel mogelijk worden vermeden, en in plaats daarvan moet de voorkeur worden gegeven aan een dieet dat rijk is aan rauw voedsel met veel fruit en groenten en voedsel dat rijk is aan bitterstoffen.

Zie ook het boek De Voedselzandloper

Soms helpt het niet alleen om het aantal calorieën te verminderen. De oorzaak van het hardnekkige overgewicht kan ook in een verstoorde darmflora liggen. Een uitgebreid ontlastingsonderzoek is hierbij essentieel.

Klik hier voor het aanvragen van een uitgebreid ontlastingsonderzoek.

Een doeltreffende behandelmethode is de regelmatige duursporten (bv. joggen, zwemmen, fietsen). Hiervan is aangetoond dat zij de regeneratie van een vette lever ondersteunen. Het is ook belangrijk om alcohol en roken te vermijden.

Er zijn geen speciale geneesmiddelen voor de behandeling van leververvetting. In de orthomoleculaire geneeskunde bestaat echter een hele schat aan geneesmiddelen die werkzaam zijn voor de lever.

Voedingssupplementen van Biogena

Leber/Galle Formula, dagelijks 2 capsules met veel vloeistof 1 uur voor de maaltijd.

Biogena Leber/Galle Formula is een combinatiepreparaat met lever- en galbevorderende plantenextracten die van oudsher in de fytotherapie worden gebruikt als hulpstoffen bij diverse aandoeningen:

 • Adjuvante therapie voor chronische ontstekings leverziekten;
 • Adjuvante therapie voor lever parenchymale veranderingen;
 • Ter ondersteuning van de leverstofwisseling en ter verbetering van de leverregeneratie;
 • Om de galstroom te stimuleren bij dyspeptische klachten;
 • Stimulering van de pancreas secretie;
 • Therapeutisch voor klachten aan de galwegen in het kader van een
  dyspeptische symptomencomplex

Ingrediënten

 • Mariadistelextract (Silby fructus) is een krachtig substraat voor het gebruik bij leverziekten. Van het actieve ingrediëntcomplex silymarine is de werking aangetoond in klinische studies, vooral bij chronische ontstekings-, toxische en alcoholgerelateerde leverziekten en bij levercirrose(1).
  Silymarine vertoonde sterke ontstekingsremmende effecten bij hepatitispatiënten(3). Leverbeschermende en immunomodulerende activiteiten zijn aangetoond, evenals een verbetering van de algemene symptomen en de lever en leverenzym niveaus(4)(1). Silymarine kan de penetratie van toxische verbindingen in de hepatocyten verhinderen door binding aan membraanproteïnen. Bovendien wordt de snelheid van de eiwitsynthese en daarmee het regeneratievermogen van de nog gezonde levercellen verhoogd, evenals het herstel van cellulaire-structurele schade die reeds is opgetreden(1).
 • Extracten van de artisjok (Cynara scolymus), met de hoofdstof cynarine, worden eveneens gebruikt om levercellen te beschermen en te regenereren, maar hebben daarnaast ook choleretische en antidyspeptische effecten.
  Door de vorming van primaire galzuren en de uitscheiding van gal in de levercellen te bevorderen, is artisjokextract een doeltreffend therapeutisch middel bij dyspeptische klachten en ter verbetering van de vetvertering. Reeds na 1 uur en aanhoudend tot 3 uur na inname van artisjokextracten werd een verhoging van de galzuurproductie waargenomen(2).
  Artisjok verhoogt daarnaast de stofwisselingsprestatie van de lever, stimuleert de celgroei en celdeling en beschermt tegen vele celtoxische stoffen door een antioxiderende werking. Ook het vetmetabolisme wordt door artisjok beïnvloed. Klinische studies hebben een aanzienlijke verlaging van het totale cholesterolgehalte aangetoond en een neiging tot verhoging van de HDL-fractie(5). Dit wordt verklaard door het feit dat de bioactieve bestanddelen van de artisjok de biosynthese van cholesterol in het celmetabolisme vertraagt (2).
 • Een groot aantal klinische studies toont het voordeel van een gerichte toevoer van lecithine bij leverdisfunctie en voor lever bescherming. Leverparenchymcellen hebben een hoge membraandichtheid. Deze membranen, die verantwoordelijk zijn voor diverse celfuncties, bestaan op hun beurt uit een matrix, gevormd uit fosfolipiden. Een therapeutische toevoer van deze fosfolipiden heeft een gunstige invloed op de integriteit van het membraan en de ophoping van vet in de lever(6). Dit komt door de vermindering van de hepatische triacylglycerolsynthese en een verhoogde vetzuuroxidatie (7). In het algemeen kan lecithine ook worden gebruikt bij milde lipometabolische aandoeningen, met name hypercholesterolaemie, vanwege de lipidenverlagende werking(8).
 • Paardenbloem (Taraxacum officinalis) is een plantaardige stof waarvan is aangetoond dat hij een sterke choleretische (galvormende) en cholagogene (galverwijderende) werking heeft.
  De bitterstoffen die erin zitten, stimuleren de gastrine, gal en de afscheiding van de alvleesklier, die in het algemeen de spijsvertering stimuleren en bevorderen(1). Paardebloem heeft ook remmende effecten op levertumorcellen en een toename van tumornecrosefactor (TNF) (9).
 • De farmacologische hoofdstoffen van gember (Zingiber officinalis) bestaan uit gingerol, zingiberene en zingiberol. Vanwege de spasmolytische, cholagogene en carminatieve eigenschappen van deze plantaardige stoffen, wordt gember gebruikt voor de behandeling van dyspeptische aandoeningen. Bovendien is gember een effectief plantaardig anti-emetisch middel(1). Recente studies wijzen uit dat gember een goede leverbeschermende werking heeft in geval van chemische verontreiniging en over uitgesproken anticarcinogene eigenschappen beschikt (11)(12).

Biogena L-glutathion reduziert is een orthomoleculair monoproduct met een geconcentreerde dosering van de zwavelhoudende verbinding gereduceerd L-glutathion. Wegens zijn centrale betrokkenheid bij een groot aantal biologische metabole processen en zijn antioxiderende, ontgiftende en immunologische eigenschappen, wordt deze endogene stof bij een groot aantal indicaties therapeutisch gebruikt.

L-glutathion is in belangrijke mate betrokken bij de neutralisatie van toxische metabolieten. Met name formaldehyde en acetaldehyde, twee cellulaire toxinen die in de lever worden geproduceerd door blootstelling aan alcohol, drugs of pesticiden, worden geneutraliseerd door het gereduceerde glutathion. Naast de ontgiftingscapaciteit wordt ook de synthesecapaciteit van de levercellen rechtstreeks beïnvloed door de intracellulaire glutathionvoorraad.

Biogena Lecithine B-Complex is een combinatieproduct met zonnebloemolie en hoogwaardige lecithine, alsmede alle acht vitaminen van het B-complex. Zowel de fosfolipiden van lecithine als de B-vitaminen hebben essentiële functies in het zenuwweefsel en het levermetabolisme.

Een inname van lecithine (> 1 g/dag) heeft een gunstige invloed op de membraaneigenschappen. Bovendien wordt de ophoping van vet in de lever beperkt, wat de celregeneratie bij acute leverbeschadiging bevordert. Lecithine beschermt ook het leverweefsel tegen een opeenhoping van triglyceriden en andere vetten in de cellen bij alcoholische ziekten. Bovendien stimuleert lecithine het enzymensysteem van de lever om zich ophopende toxines en lichaamsvreemde stoffen af te breken en te elimineren. Fosfolipiden kunnen ook een positief effect hebben op antioxidantprocessen door de glutathionstatus te verhogen.

Finest Essence by Biogena Bio-Schwarzkümmelöl

Zwarte komijnolie versterkt de endogene antioxidatieve beschermingssystemen van de lever. Zowel de lipide-peroxidatie van de hepatocytenmembranen als de oxidatie van leverenzymen kunnen worden verminderd door extra supplementatie met zwarte komijnolie. Aangezien de lever, als centraal ontgiftingsorgaan, blootgesteld is aan een bijzondere oxidatieve belasting door levertoxines, verhogen de radicalenvangers op efficiënte wijze de preventieve beschermende functies. Dit is vooral belangrijk bij het innemen van medicijnen.

Biogena Alpha Liponsäure 200

Alphaliponzuur is niet alleen een universeel antioxidant, maar wordt ook gebruikt om zware metalen te elimineren. Het complexeert niet alleen zware metalen, maar ondersteunt ook de lever bij het ontgiften door de regeneratie van L-glutathion.

BCAA 500

De vertakte-keten aminozuren L-leucine, L-valine en L-isoleucine (BCAA’s) worden hoofdzakelijk gemetaboliseerd in de skeletspieren en slechts in geringe mate in de lever, en zijn daarom een belangrijke voedingsmaatregel voor het behoud van de eiwitbalans bij leverziekten, vooral bij levercirrose. Zij zijn een minder belastende bron van proteïne dan andere aminozuren in een beschadigd leverparenchym. Bovendien verhoogt BCAA-substitutie de hepatische en extrahepatische ammoniakontgifting en kan daardoor het evenwicht in de aminozuren normaliseren en psychomotorische functies bij leveraandoeningen verbeteren.

Compensatie van tekorten aan micronutriënten

Chronisch alcoholgebruik belemmert het metabolisme van magnesium en bijna alle vitaminen. Het metabolisme van vitamine B6 lijkt in het bijzonder te worden beïnvloed, omdat alcohol de fosforylering van pyridoxine tot P5P, die in de lever plaatsvindt, aantast. Door de betrokkenheid van P5P bij de synthese van neurotransmitters is er een direct verband met neurologische tekorten bij alcoholisten. De verminderde immuunafweer zou ook kunnen worden verklaard door de ontoereikende endogene P5P-vorming.

Klik hier voor het maken van een gratis en vrijblijvend consult.

De informatie op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door:

Cor Kok
Oprichter Finesse Medical Center