Vitamine D is een belangrijke vitamine, aangezien het ons lichaam helpt calcium op te nemen uit voeding.

In tegenstelling tot andere vitamines, kan ons lichaam vitamine D zelf aanmaken. Door zonlicht kan de huid vitamine D aanmaken. Aangezien de zon nog wel eens achter de wolken zit in Nederland, is het belangrijk om ook genoeg vitamine D uit voeding te halen. Het is voornamelijk te vinden in vette vis, in kleinere mate in eieren en vlees. De producten van Becel zijn verrijkt met vitamine D, om je te helpen de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te halen. waar zit vitamine d in?

Vitamine D zit in de volgende producten:

  • Vette vis
  • Eieren
  • Vlees
  • Margarine
  • Halvarine

waarom is vitamine d belangrijk?

Aangezien vitamine D ons lichaam helpt om calcium op nemen uit de voeding die we binnenkrijgen, draagt het bij aan het behoud van stevige botten en tanden. Het zorgt ook voor een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

twee soorten vitamine d

Er zijn twee soorten vitamine D in voeding: vitamine D2 en vitamine D3. Uv-straling uit zonlicht kan beide vormen aanmaken. D3 wordt gevormd in onze huid en in de huid van dieren. Ook komt het van nature voor in dierlijke voedingsproducten. Vitamine D2 wordt gemaakt in schimmels en paddenstoelen. Bij de 100 % plantaardige varianten van Becel hebben we de vitamine D3 van dierlijke oorsprong vervangen door de plantaardige variant D2.

de verschillen tussen bevolkingsgroepen

Bepaalde bevolkingsgroepen kunnen sneller een tekort aan vitamine D krijgen. Ouderen, jonge kinderen, vrouwen tijdens de zwangerschap, mensen met een getinte huidskleur en mensen die weinig buiten komen, krijgen vaak het advies om extra vitamine D te binnen te krijgen.

het advies van het voedingscentrum

Het Voedingscentrum raadt aan 10 microgram vitamine D per dag binnen te krijgen, voor ouderen is dit advies 20 microgram per dag. Daarnaast is het advies om elke dag tussen vijftien en dertig minuten met je gezicht in de zon te zitten tussen 11.00 en 15.00 uur. Ook als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je genoeg vitamine D binnen. Alle Becel producten uit een kuipje en Becel vloeibaar zijn onderdeel van de Schijf van Vijf.

Ga naar webshop